fredag 29 juni 2012

Golfkille

Gårdagens minigolfrunda var en höjdare, Lilleman kan inte sluta prata om det och är lyrisk över klubborna, färgen på bollarna, lekparken med piratskeppet bredvid och den rosa glassen. Detta får helt klart upplevas igen under sommaren.

torsdag 28 juni 2012

Banan och mangosmoothie

En härlig kväll börjar gå mot sitt slut. Vi blev för ett tag sedan bjudna på minigolf med tillhörande picknik av vänner. Det var ett av månadsuppdragen som våra vänner och familj har fått under vårt första år som nygifta. Solen sken på en lugn strand när vi fikade på goda baguetter och fina barnen underhöll under hela golfrundan.
T A C K familjen B för en mysig fortsättning på vårt bröllopsfirande!

Till kvällens fotboll gjorde vi god smoothie som hela familjen älskar, den hinner knappt hällas upp innan den är slut!

1 banan
1/2 paket fryst mango i bitar
1 1/2 dl vaniljyoghurt
1/2 dl mjölk
3 msk outspädd apelsinjuice
1 tsk florsocker

Mixa och njut!

onsdag 27 juni 2012

Kantarellpaj

Morgonens skogspromenad resulterade i 1 l färska kantareller, årets första! Lilleman tycker det är lika roligt som jag och pappa, det har varit vårt sommar/höstnöje i många år! Dock blir det inga långa rundor när han är med utan 1 timme räcker gott när man går igenom skog och snår på "kantarelljakt" som Lilleman säger. Ikväll serveras det paj till middag, receptet är mammas och väldigt gott!

Pajdeg
200 g margarin
3 1/2 - 4 dl vetemjöl
5 msk vatten
(salt)

Blanda rumsvarmt margarin med mjöl och vatten, arbeta snabbt ihop till en smidig dag. 
Låt vila kallt minst 1 timme.

Fyllning
1 l kantareller
1 gul lök
Persilja
Grädde
Maizenamjöl
Riven ost
salt, svartpeppar

Stek kantarellerna, låt den finskurna löken steka med. Krydda och blanda sedan ned lite grädde i taget tills konsistensen känns bra. Rör ned maizenamjöl tills röran är krämig (som en stuvning). Smaka av, ev. krydda samt klipp ned färsk persilja.

Tryck ut pajdegen i en form, förgrädda 10 minuter på 210 grader. Häll i fyllningen och lägg på osten. Grädda ca 25 minuter tills osten har fått fin färg. Servera med sallad och bröd.

tisdag 26 juni 2012

På jakt efter kantareller

Förra veckan tog vi årets första kantarelltur (Lilleman, pappa och jag), ingen lycka då men vi hade väldigt gott om mygg i skogen. Imorgon ger vi kantarellerna ett nytt försök om nu vädret vill hålla undan regnet. Idag har vi istället frossat på vita smultron och vinbär från trädgården, nyplockade bär i havregrynsgröt med mjölk är sommarlyx!

söndag 24 juni 2012

S O M M A R L O V


Härliga lata dagar i sommarstugan vid havet startade sommarlovet. Vi har träffat familjen, haft goda vänner ute på midsommarfirande och njutit av några timmar i solstolarna. Mycket god mat, dans kring midsommarstång, bad vid bryggan och många skratt har dagarna bjudit på. De kommande veckorna hoppas jag på vackert väder, träffar med vänner och att vår trotsiga 3-åring inte ska driva mig till vansinne innan mannen i huset gör oss sällskap under sin semester!

Kiviks Musteris goda Sommarvin har jag njutit av under helgen. Perfekt när man ska ha bebis och inte kan dricka alla de andra goda drickorna som midsommar lockar med! Det ska serveras riktigt kallt i något vackert vinglas för bästa smak.

tisdag 19 juni 2012

Semestern hägrar


En 8 veckors lång semester ligger framför mig, efter jobbet imorgon åker jag ut till lilla familjen som smygstartat semestern innan mig i sommarstugan ute i skärgården. Där väntar ett härligt midsommarfirande med familj och vänner, kanske ett dopp i det blå och några turer med båten men allra mest ska vi sitta på bryggan och verandan och bara vara lediga!

Midsommar är en av de mysigaste traditionerna under året och något som inte får fattas till lunchen är sillen. Jag har för vana att göra två sorters sill, citronsill och västerbottensill. Här hittar ni recepten! De är underbart goda och särskilt citronsillen smakar sommar!

Jag önskar er en härlig midsommarhelg!

lördag 9 juni 2012

Kalasdags

                                                  Bild: Ellis Corner

Om några dagar fyller vår fantastiska Lilleman 3 år och imorgon ska han firas av släkten. Lilleman har full koll på tårtor, förra året ville han ha en "Thomas Tågettårta" och i år har han önskat sig en tvåvåningstårta med zoodjur. Man gör så gott man kan, jag beställde vit marsipan av ett av stans äldsta konditorier och ikväll blir det till att baka för mormor som har den årliga äran att fixa Lillemans tårta. Själv ska jag handla till födelsedagsmiddagen, städa av huset och förhoppningsvis hinna njuta av en solig lördag.

Ikväll ska presenter slås in och födelsedagskortet skrivas, mysigt!

Något som vi pratade om här hemma häromkvällen är hur mycket snabbare tiden verkar gå för varje år. Eftersom Lilleman fyller år mitt på året har jag under dessa år delat upp året i hans födelsedag och julafton och det känns som det ena knappt hinner avslutas innan det är dags för nästa.

måndag 4 juni 2012

Rårörda jordgubbar


Helgen var en av de trevligaste på länge, vi har träffat många goda vänner, ätit härliga middagar och hunnit med både jobb och hem. Vi avslutade söndagen med pannkakskalas. Lilleman och jag promenerade till jordgubbsförsäljaren för att kunna göra rårörda jordgubbar, det är busenkelt och man kan inte ha ett bättre tillbehör till pannkakor!

1/2 l jordgubbar
1 dl socker

Skär bären i små bitar, strö över sockret och blanda runt. Låt stå ett par minuter, mosa sedan bären försiktigt och låt dra en stund innan servering.

Receptet till de godaste pannkakorna hittar du här.