torsdag 23 augusti 2012

Till fredagsfikat!

På jobbet har vi delat ansvar för köket, denna vecka åkte jag på köksveckan och med det fredagsfikat. Många anser att det är veckans höjdpunkt och det är svårt att komma på vad man ska baka när det bjuds på så goda saker varje fredag. Efter noga övervägande blev det klassiska chokladrulltårtor med kallrörd smörkräm. Denna kaka har funnits med på alla kalas min härliga farmor M har ställt till med sedan jag var stor nog att få smaka och den är himmelsk!

Chokladrulltårta med smörkräm

3 ägg
2 dl socker
1/2 dl potatismjöl
1 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Täck en plåt med smörpapper. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl, kakao och bakpulver. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten. Bred ut på pappret. Grädda i 250 grader, ca 5 minuter. Strö socker över kakan och stjälp upp den på ett smörpapper, drag av pappret som kakan gräddats på och låt kakan kallna övertäckt med ett fuktat smörpapper.

2 dl florsocker
200 g smör
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker

Sikta florsocker och vaniljsocker i en bunke. Rör fettet mjukt, arbeta in florsocker, 
vaniljsocker och äggulor till en jämn smet utan bitar.

När kakan svalnat så bred krämen över, rulla sedan ihop den, svep in den i smörpapper och ev. 
även folie i kylskåpet. Skär i lagom bitar vid servering!

Bild lånad från Allt om mat.


 

















fredag 17 augusti 2012

Kräftskiva


Inspirationsbilden på en härlig kräftskiva kommer från Linnéas Skafferi.

Högarna på skrivbordet växer och hur de ska minska till mitten på nästa vecka är fortfarande ett mysterium. Stämningen är god på jobbet och sommarvärmen slår emot en när man enstaka stunder kommer utanför dörren. Jag är grymt avundsjuk på mina killar som idag har varit ute på havet i timmar och fortfarande njuter av semesterns sötma.

Efter jobbet väntar god eftermiddagsfika med en trevlig kollega på något mysigt café och ikväll är jag bjuden till en vännina på kräftskiva med massor av tjejkompisar, fredagen tenderar till att bli riktigt rolig!

onsdag 15 augusti 2012

Enkla blåbärspajen

I sommarhuset lagar vi så enkel mat som möjligt, det finns inte alltid de ingredienser som man vill ha och recepten ändras om men oftast blir maten himla god ändå. Det smakar mer när man har varit ute på och vid havet hela dagarna!

Häromdagen kom lillebror ut på besök och det blev en runda i blåbärsrisen. Med lite utfyllnad av björnbär slängde vi sedan ihop enklaste pajen!

Blåbär och björnbär
1 pkt sockerkaksmix
Margarin

Lägg bären i en form och häll sockerkaksmixen över. Hyvla margarin och täck pajen. 
Grädda i 200 grader tills fin färg. 
Tips: blanda gärna ned hackade nötter i sockerkaksmixen.


Nu har vardagen kommit ikapp och jag har tillbringat hela dagen på jobbet, killarna har semester veckan ut och det gjorde lite ont i hjärtat när mannen i huset körde över mig med båten till fastlandet imorse. En fullständigt kaosartad garderob ska dock kunna hålla mig sysselsatt ett par kvällar innan de kommer hem!