torsdag 30 maj 2013

Ljummen rödbets- och chévresallad

  

I helgen ska vi fira vår Lillebror som tar examen samt uppvakta mamma i efterskott på mors dag. Det verkar bli fint väder så det får bli något gott grillat kött med parmesanpotatis och en härlig rödbets- och chévresallad av Schulman/Widell.

 
Du behöver (8–10 port):
1 kg rödbetor
250 g färsk grön sparris
100 g färska brytbönor
50 g pinjenötter o
olivolja att steka i
250 g chèvre
70 g rucola
70 g färsk bladspenat
 
Dressing:
1 dl olivolja
2 msk crema di balsamico
1 msk honung 
italiensk salladskrydda 
örtsalt
 
Gör så här:
Koka rödbetorna, dra av skalen under kallt vatten och skär dem i bitar. Skär sparris och eventuellt bönor i mindre bitar. bryn dem sedan med pinjenötterna i olivolja i en stekpanna. Lägg rucola och spenat på ett stort fat eller i en stor skål. Lägg sedan på sparris, bönor och nötter. Toppa med chèvren som du bryter sönder med fingrarna. Rör ihop ingredienserna till dressingen och ringla den över salladen.

onsdag 8 maj 2013

Laxpaj med avokado


Ikväll har jag haft bästa tjejkompisarna på middag, då passade jag på att laga fisk. Det är sällan vi har det här hemma eftersom vi en liten allergiker i familjen. Den var väldigt god, jag serverade den med nyskördade kokta morötter och surdegsbaguette.

3 dl vetemjöl 
150 g smör eller margarin 
2 msk kallt vatten

250 g strimlad, rökt eller gravad lax 
ca 10 cm purjolök 
1/2 dl finhackad dill 
2 avokador
3 ägg 

2 dl mjölk 
1 dl grädde 
1 1/2 dl riven ost 
1 tsk salt 
1 krm svartpeppar

  1. Blanda samman mjöl och matfett. Tillsätt vatten och arbeta samman till en rund degboll, gärna i en matberedare.
  2. Svep in i plastfolie och låt vila svalt i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225ºC.
  4. Kavla eller tryck ut degen i en smord form ca 24 cm i diameter (för 4 port). Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
  5. Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken och finhacka dillen. Skala, kärna ur och skiva avokadofrukterna tunt. Fördela lax, dill och purjolök i det förgräddade pajskalet.
  6. Blanda samman ägg, mjölk, grädde, riven ost samt kryddor. Häll stanningen över fyllningen och lägg ner avokadoskivorna.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg.