torsdag 23 augusti 2012

Till fredagsfikat!

På jobbet har vi delat ansvar för köket, denna vecka åkte jag på köksveckan och med det fredagsfikat. Många anser att det är veckans höjdpunkt och det är svårt att komma på vad man ska baka när det bjuds på så goda saker varje fredag. Efter noga övervägande blev det klassiska chokladrulltårtor med kallrörd smörkräm. Denna kaka har funnits med på alla kalas min härliga farmor M har ställt till med sedan jag var stor nog att få smaka och den är himmelsk!

Chokladrulltårta med smörkräm

3 ägg
2 dl socker
1/2 dl potatismjöl
1 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Täck en plåt med smörpapper. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl, kakao och bakpulver. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten. Bred ut på pappret. Grädda i 250 grader, ca 5 minuter. Strö socker över kakan och stjälp upp den på ett smörpapper, drag av pappret som kakan gräddats på och låt kakan kallna övertäckt med ett fuktat smörpapper.

2 dl florsocker
200 g smör
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker

Sikta florsocker och vaniljsocker i en bunke. Rör fettet mjukt, arbeta in florsocker, 
vaniljsocker och äggulor till en jämn smet utan bitar.

När kakan svalnat så bred krämen över, rulla sedan ihop den, svep in den i smörpapper och ev. 
även folie i kylskåpet. Skär i lagom bitar vid servering!

Bild lånad från Allt om mat.


 

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar