onsdag 27 april 2011

Påsktårta

En födelsedag ska alltid firas med en tårta och vad passade bättre på annandag påsk än en smarrig tryffeltårta! Till denna högtid passade det att dekorera med marsipanägg som låg i ett "rede" av vispgrädde. Men likaväl skulle den kunna vara en fullträff på Midsommarafton med massor av skivade jordgubbar! Ja, när som helst egentligen - för god var den!

Botten:
1 1/2 dl mald sötmandel
1 dl ströbröd
3 äggvitor
2 dl socker
Chokladtryffel:
200 g smör
3 dl florsocker
3 äggulor
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
100 g mörk choklad
150 g marsipan
gul karamellfärg
2 dl vispgrädde

Blanda mandel och ströbröd. Vispa äggvitor till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vänd ned mandel och ströbröd, klicka ut smeten i en form med avtagbar botten, lägg först i ett bakplåtspapper. Bred ut och grädde i ugn, 175 grader ca 25 minuter, låt kallna. Rör smör och florsocker smidigt, röd ned ägggulor, kakao och vaniljsocker. Bred ut på bottnen och ställ kallt. Smält chokladen och bred den över tryffeln. Ställ kallt att stelna. Färga marsipanen och forma till små ägg, vänd dem i socker. Garnera tårtan med grädde och marsipanägg.

Gör gärna tårtan dagen innan den ska serveras och sedan dekorera den vid servering!

1 kommentar: