tisdag 3 januari 2012

Mat-Tinas soppa på jordärtskocka


Den supergoda soppan från nyårsafton måste ni smaka, skvätt gärna i en msk grönsaks- eller kalvbuljong i slutet för det gjorde susen!

Antal portioner:4
Ingredienser
0.5 kg skalade jordärtskockor
2 st palsternackor
2 st schalottenlökar
6 skalade vitlöksklyftor
olja och smör till stekning
7 dl vatten
3 dl crème fraiche
1 tsk finsalt

Krutonger
0.5 st gott ljust bröd, 4 skivor
1 msk olja
salt och peppar

Dill-honungsolja
1 dl finhackad dill, 25 g (1 förp)
1 dl kallpressad olivolja
saft och zest från 1 citron
2 msk honung

1. Sätt ugnen på 225 grader. Sätt en vid kastrull på spisen. Grovhacka vitlöken och schalottenlöken. Häll i olja och smör i kastrullen och bryn lökarna gyllenbruna. Skär jordärtskockor och palsternackor i centimeterstora bitar. Koka upp 7 dl vatten. Lägg i jordärtskockorna och palsternackorna i kastrullen. Häll på det kokande vattnet och på med lock. Under tiden det sjuder gör du dilloljan och krutongerna.

2. Krutongerna: Skär av kanterna på brödet och skär i tärningar. Ringla över olja och sätt in i ugnen i ca 7 minuter. Håll ett "öga" på ugnen hela tiden så att det inte bränns.

3. Dillolja: Blanda ihop alla ingredienserna till oljan. Salta och peppra.

4. Servering: När soppan är färdig, lägg i creme fraichen och mixa den slät med en stavmixer. Smaksätt med salt och peppar. Lägg i djupa skålar, toppa med dilloljan och krutongerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar