lördag 1 december 2012

Saffransbröd


Igår var det stora pepparkaksbaket, hela familjen hjälptes åt att kavla, mjöla, trycka och grädda! Pepparkaksdegen som var helt suveränt enkel att göra, var lika bra att jobba med och de smakar precis lagom kryddigt och sött.

1:a advent nalkas imorgon och även om vi är bortbjudna på adventsbrunch hos vänner är det mysigt att kunna ta fram de godaste bullarna om man skulle bli fikasugen, så därför fortsätter vi med saffransbröd idag. Många julgalter blir det men även en och annan gullvagn finnes på plåten. 

Ingredienser

1/2 l röd mjölk
250 g margarin
2 dl socker
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 påse saffran
Ca 1 kg vetemjöl, ta lite i taget
1 ägg
Russin

Smält margarinet, häll i mjölken och saffranspåsen. Rör runt och låt bli fingervarmt. Om du gör degen i en assistent: smula i jästen, rör runt i lite av degvätskan, häll i resten av ingredienserna och degvätskan. Tänk på att inte hälla i allt mjölet utan låt assistenten arbeta ett tag och känn om degen behöver allt mjölet. Låt jäsa ca 30 min. Baka ut saffransbröden, låt jäsa ytterligare 20 min, sätt i russin och pensla med det uppvispade ägget och grädda i 225-250 grader ca 10 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar