Häromdagen upptäckte jag att jag hade massor av kål i grönsakslådan. Kål är gott till och i det mesta, igår hade jag det i en korv stroganoff och idag ska jag laga kålpudding. Både dessa rätter är perfekta frysrätter, det vill säga att frysa i portionsburkar för dagar när tiden inte räcker till. Bild och recept är hämtat från Arla, som har väldigt enkla och trevliga recept.
Ingredienser
800 g vitkål
25 g Arla smör
1-2 msk sirap
1/2 tsk salt
1 dl vatten
1/2 dl rundkornigt ris eller 1 1/2 dl kokt ris
1 gul lök
1 msk Arla smör
300 g blandfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
1 dl Arla Ko mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 200º. Koka riset enligt anvisning på förpackningen, låt svalna. Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i bitar. Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar. Ringla över sirap och salta, fräs lite till. Lägg ihop all kål i stekpannan och häll på vattnet. Låt koka tills vattnet kokat bort. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna. Blanda riset med lök, färs, kryddor, ägg och mjölk. Lägg hälften av kålen i botten på en smord ugnssäker form. Bred ut färsen och lägg på resten av kålen. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.
Servera kålpuddingen med kokt potatis och rårörda lingon.
Gjorde det idag, dock blev allt sent och det har varit en kaosig dag så jag har alldeles nyss fått i mig lite kvällsmat.
SvaraRaderaNästa gång tänkte jag pröva matTinas recept.
Kram
då får du lägga ut det så får jag pröva med =), ja du kaosdagar finns det gott om. heltid och dagislämning/hämtning sliter!! stor kram
SvaraRaderaTack för inspirationen till kvällens middag!! Ha det gott!
SvaraRadera