Det här behövs för ca 6 port:
1 200 g färsk ben- och svålfri skinka
8-10 kärnfria mjuka katrinplommon
1 1/2 tsk salt
1 1/2 krm peppar
2 tsk smulad rosmarin
Sås:
6 dl sky+buljong
3 msk mjöl
1/2 dl grädde
2 tsk vinbärsgelé
2 tsk soja
6 dl sky+buljong
3 msk mjöl
1/2 dl grädde
2 tsk vinbärsgelé
2 tsk soja
Honungsmarinerad lök:
1 purjolök
2 rödlökar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl matolja, gärna rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk honung
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 purjolök
2 rödlökar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl matolja, gärna rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk honung
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
Sätt ugnen på 175°.
1. Dela katrinplommen. Gör många små snitt i skinkstekens ovansida. Stick ner plommonen i dem. Gnid in skinksteken med salt, peppar och rosmarin.
2. Lägg skinksteken i en eldfast form. Stick in en köttermometer där steken är som tjockast.
3. Stek köttet i nedre delen av ugnen tills termometern visar 80°, ca 1 1/2 timme.
4. Svep in steken i aluminiumfolie och låt den ligga och vila ca 10 minuter innan du skär den i skivor.
5. Vispa ur formen med lite buljong och mät upp skyn. Fyll på med buljong så att det blir ca 6 dl. Rör ut mjölet med lite vatten till en klimpfri redning och rör ner det i skyn. Låt såsen koka upp och koka ca 3-5 minuter.
6. Tillsätt grädde, soja och vinbärsgelé. Låt såsen koka upp på nytt och smaka av.
7. Ansa och skär purjolöken i ca 2 cm stora bitar. Skala och skiva lök och vitlök.
8. Låt lite vatten koka upp i en kastrull. Tillsätt löken och låt den koka ca 3 minuter. Häll bort vattnet.
9. Blanda samman oljan med vinäger, honung, salt och peppar. Häll det över de varma lökbitarna. Bjud lökröran ljummen.
10. Skiva steken och bjud den tillsammans med lök, sås, kokt potatis och brynta morötter eller andra rotfrukter. Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar