söndag 6 mars 2011

Källarfranska

Bild lånad från Kaksmulan

För ett tag sen var jag på trevlig lek- fikaförmiddag hos en arbetskollega. Då bjöds det på nybakade, goda frallor. Det är alltid trevligt med hemmabakt bröd på fikor, jag är dock lite dålig på att planera det. Dessa var därför så himla smidiga eftersom man bakar ut dem dagen innan och sedan jäser de i ugnen över natten.

Ingredienser

25 g jäst

3 dl vatten ( 20 grader)

1 msk olja

1 tsk salt

1-2 msk socker, honung eller sirap

ca 8 dl mjöl (vete, lantvete eller fyra sädesslag)

Rör ut jästen i det kalla vattnet. Tillsätt olja, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta till smidig deg. Ta upp på mjölat bord och rulla ut till en längd. Skär i 12 bitar, forma runda och lägg sen på bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa övertäckta (med bakduk) i ca 10-12 timmar på sval plats. Låt sedan bullarna stå i rumstemperatur medans ugnen blir varm, sätt på 250 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Goda med smör, ost och en klick marmelad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar