torsdag 17 januari 2013

Semlor

Bild och recept från Leila Lindholm.

När man bakar släta bullar luktar det som ljuvligast i huset, inte nog med att de är goda som de är man kan ju även göra semlor till fikat! Om man vill hoppa det traditionella med pudrat florsocker på locket kan man grädda dem med lite pärlsocker på toppen, väldigt fint!
Jag brukar handla mandelmassan i affären men vill man vara riktigt huslig tycker jag man ska prova att göra egen mandelmassa, som i detta receptet från Leila!

1 sats vetedeg

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3dl mjölk
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 1 skvätt mjölk
  • 8dl vispgrädde
  • Ägg till pensling
  • Florsocker

Hemgjord mandelmassa, 1/2 kg

  • 250 g sötmandel
  • 2 1/2 dl strösocker


  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.
  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
  3. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.
  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  7. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
  8. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar