onsdag 8 maj 2013

Laxpaj med avokado


Ikväll har jag haft bästa tjejkompisarna på middag, då passade jag på att laga fisk. Det är sällan vi har det här hemma eftersom vi en liten allergiker i familjen. Den var väldigt god, jag serverade den med nyskördade kokta morötter och surdegsbaguette.

3 dl vetemjöl 
150 g smör eller margarin 
2 msk kallt vatten

250 g strimlad, rökt eller gravad lax 
ca 10 cm purjolök 
1/2 dl finhackad dill 
2 avokador
3 ägg 

2 dl mjölk 
1 dl grädde 
1 1/2 dl riven ost 
1 tsk salt 
1 krm svartpeppar

  1. Blanda samman mjöl och matfett. Tillsätt vatten och arbeta samman till en rund degboll, gärna i en matberedare.
  2. Svep in i plastfolie och låt vila svalt i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225ºC.
  4. Kavla eller tryck ut degen i en smord form ca 24 cm i diameter (för 4 port). Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
  5. Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken och finhacka dillen. Skala, kärna ur och skiva avokadofrukterna tunt. Fördela lax, dill och purjolök i det förgräddade pajskalet.
  6. Blanda samman ägg, mjölk, grädde, riven ost samt kryddor. Häll stanningen över fyllningen och lägg ner avokadoskivorna.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar