onsdag 20 februari 2013

Chokladbollar på förskolan

Bild och recept från ICA

Vissa dagar blir man extra varm i hjärtat när man hämtar på förskolan, idag var en sådan dag. Lilleman berättade att han hade varit "dagens barn", spelat spel med finaste kompisen L och att de även haft mys med chokladbollar till fika. Det är de små sakerna som uppskattas mest! Att det sedan kom tusen tårar vid hämtningen för han ville inte hem, han ville ha mer chokladbollar och att jag var en häxa - det är en annan historia.

100 g smör
1 dl socker 
1 msk vaniljsocker 
3 msk kakao 
3 dl havregryn 
3 msk kallt starkt kaffe 
pärlsocker eller annan garnering

  1. Smält smöret och låt puttra en kort stund.
  2. Rör ihop socker, vaniljsocker, kakao, havregryn, kaffe och smöret. Ställ in i kylskåp så att smeten stelnar lite, ca 1 timme.
  3. Forma bollar. Rulla i pärlsocker, kokos eller annan garnering

måndag 11 februari 2013

Love me cupcakes

Bild och recept från www.recept.nu 

Alla Hjärtans Dag närmar sig och även om man inte är så förtjust i hysterin med röda rosor så finns det mycket annat man kan ge eller göra för att visa sin uppskattning till nära och kära. Ett fint kort i brevlådan eller en god "Love me cupcake" till kvällsfikat. Dessa är så söta, rosa och goda  - de passar utmärkt till både små och stora firardagar!

4 st ägg
3 dl strösocker
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2.5 dl rapsolja
4.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
1.5 tsk kanelpulver
5 dl morötter, finrivna
2.5 dl valnötter
 
Cream cheese frosting  
50 g smör, rumstempererat
200 g cream cheese
5 dl florsocker
0.25 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 tsk citronzest
Ev. en droppe röd hushållsfärg
Sugarpaste, att dekorera med eller annat strössel


1. Love me cupcakes
Värm ugnen till 180 grader.

2. Rosta nötterna i en torr panna tills de får färg.

3. Låt svalna och hacka sedan grovt.

4. Skala morötterna och riv de fina. Var noggrann med att vrida ur vätskan.

5. Vispa ihop äggen med socker och vaniljpulvret i hög hastighet tills blandningen är ljus och fluffig.

6. Sänk hasigheten och häll ner rapsoljan lite i taget tills smeten är jämn och fin.

7. Sikta vetemjöl, bakpulver, salt och kanel genom en sil ner i en skål och vänd ner i smeten och mixa på låg hastighet tills smeten är jämn.

8. Avsluta med att försiktigt vända ner de finrivna morötterna och valnötterna och blanda ihop med smeten tills den är jämn.

9. Fyll muffinsformar till cirka 1/3.

10. Ställ i ugnen och grädda i cirka 12 - 15 minuter, kontrollera att de är klara genom att testa att pressa på en muffin, studsar den tillbaka är dom klara.

11. Låt de svalna på ett galler.

12. Frosting
Mixa smör och cream chesse tills det har blivit en jämn smet.

13. Häll i florsockret och kör på hög hastighet i cirka 4 minuter.

14. Avsluta med att hälla i citronzest och vaniljpulver samt en droppe hushållsfärg om så önskas.

15. Dekorera
Färga en bit sockerpasta med röd hushållsfärg eller pulver. Det underlättar att använda maizena för att bearbeta pastan så den inte fastnar på bordet.

16. Kavla ut pastan och skär ut små hjärtan med en hjärtutstickare.

17. Låt torka på ett bakplåtspapper i ett par timmar, helst över natten.

18. Lägg sedan hjärtat på dina frostade cupcakes.

lördag 9 februari 2013

Lördagsgott: Vit chokladmousse


När det är lördag och man får trevliga gäster är det roligt att lyxa med god efterrätt. Vit chokladmousse är superenkelt att göra och det går att förbereda i god tid vilket ofta är praktiskt.
Här får ni ett välbeprövat recept:

150 g vit choklad
1 ägg
2 dl grädde
1 dl kesella

Vispa grädden hårt. Smält den vita chokladen på låg värme och vispa samtidigt ägget, häll i chokladen under vispningen i ägget. Rör sedan ned kesellan och sist grädden, skopa upp i fina portionsformar och låt stå kallt med plast över tills servering. 
Ikväll serverar jag den med hallonsås och färska blåbär.

torsdag 7 februari 2013

Kycklinggryta med örtkräm


Dagarna går fort med en liten bebis på armen och en 3,5åring runt benen, jag kan inte säga att vi gör så mycket men jag har börjat träna så smått och hoppas få fart på det nu de närmsta veckorna. Något annat som jag hinner med är att leta och laga nya rätter, det är kul med omväxling och när det blir gott blir man extra glad. Här är ett nytt toppenrecept till 4 pers:

600 g kycklinglårfilé (kycklingfilé)
2 dl tomatjuice (finkrossade tomater)
3 dl vitt vin
färsk rosmarin och salvia
salt och svartpeppar
1 hönsbuljontärning
4 potatis
2 gula lökar
1 påse bladspenat
1 ask körsbärstomater
Örtkräm: I burk creme fraiche
Blandade örter
salt och vitpeppar

Blanda örtkrämen och låt stå kallt. Bryn kycklingen och krydda. Häll över tomatjuice och vin, lägg i buljongtärningen och den färska rosmarinen och salvian. Låt koka under lock ca 15 min. Skala och klyfta potatis och lök, lägg i och låt koka ca 15 min till. Smaka av och krydda. Ta väck grytan från spisen och vänd ned spenat och tomater, servera med örtkrämen!