torsdag 30 juni 2011

Flädersaft

I vår trädgård blommar tre fläderträd för fullt. Under ett par dagar har vi pratat om att göra saft och ikväll efter träningen satte jag igång, jag trodde det skulle vara krångligt men det var väldigt enkelt! Huset luktar av fläder och citron, det är fräscht och påminner om en sommardrink!

Ingredienser

20 klasar fläderblommor
2 citroner
2 kg socker
80 g vinsyra
1 vaniljstång
4 bitar hel kanel
1 1/2 dl kokande vatten

Skölj blommorna, skrubba citronerna och skiva dem tunt. Blanda socker och vinsyra. Dela vaniljstången och klyv sedan delarna. Lägg hälften av blommorna i botten av en stor kastrull, lägg hälften av citronerna ovanpå, lägg i 2 vaniljstångsbitar och 2 kanelstänger samt strö över halva socker och vinsyrablandningen. Gör proceduren en gång till och avsluta med det kokande vattnet. Lägg på lock och låt stå svalt 8-10 dagar. Efter ett par immar rör man i blandningen och sedan gör man det en gång varje dag. Sila saften, häll upp på kalla flaskor!

3 kommentarer:

 1. Oh Jag älskar flädersaft o Mattias mamma gör bästa fläderparfaiten. Det borde du göra, inte nyttigt men gott hihi
  Lyx ätt ha hemma i trädgården! Här brukar vi plocka i skogen :)

  SvaraRadera
 2. 2 kg socker???!!!

  SvaraRadera
 3. Jenny: det är ju ofta så att det som är väldigt gott är sällan supernyttigt =)! Du får komma hit och plocka, vi har så det räcker och blir över!

  Anonym: Socker är i sig konserverande ju mera socker, desto längre hållbarhet. Men man kan säkert minska mängden och få god saft, pröva!

  Josse K

  SvaraRadera