onsdag 22 juni 2011

Två sorters sill

Bild lånad från Åhlens

Idag har jag gjort sill till midsommarfirandet. Det luktar i hela huset och jag har diskat allt två gånger, dels för lukten och sen även för Lillemans fisk- och skaldjursallergi som ibland gör mig extremt nojig. Men oj, vad mumsigt det ser ut i burkarna och jag längtar tills de ska serveras till silllunchen på fredag. Det är alltid roligt att pröva något nytt, så här får ni recepten:

Västerbottensill 8 bufféport.

2 förpackningar 5-minuterssill
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 1/2 dl finriven västerbottenost
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1/2 krm cayennepeppar
salt

Blanda först ingredienserna till såsen och smaka av med salt. Låt sillen rinna av, skär den i lagom stora bitar. Vänd varsamt ned i såsen, lägg i förvaringsburk och låt stå kallt minst ett dygn innan servering. Garnera med hackad rödlök och dillkvist.

Citronsill 4 bufféport.

1 förpackning 5-minuterssill
10 cm purjolök, mittbit
1 äggula
1 msk senap
0,5 dl rapsolja
1 citron, rivet skal och saft
2 msk socker
5 msk cremé fraiche
vitpeppar

Ansa purjolök och finstrimla. Blanda äggula och senap, häll i oljan i en tunn, jämn stråle samtidigt som du vispar till en jämn sås. Tillsätt purjolöken, skal och saft från citronen, socker och cremé fraiche. Smaka av med vitpeppar. Låt sillen rinna av, skär de i lagom vitar, vänd varsamt ned i såsen och lägg i förvaringsburk. Låt stå kallt minst ett dygn innan servering. Garnera med dill och fina strimlor av citronskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar