onsdag 13 juli 2011

Rårörd Jordgubbssaft

Hela dagen har ägnats åt att sila, skumma och röra saft. Tur att det är mörka moln på himlen och det småregnar, då känns det nämligen bättre att ägna sig åt inneaktiviteter. Hurvida Lilleman uppskattar detta är dock vida känt, lite smågnäll har det varit genom varven så om inte grannarna var vakna innan blev de det. När väl saften var klar så hällde vi upp den på fina gamla flaskor från farmor M, på skruvkorken står det "Statliga vin och spritcentralen", man kan ju ana att de har några år på nacken. Vi har fikat på god saft i eftermiddag, några flaskor ska vi ge bort, en ska stå i kylen och resten fryser vi in till kommande saftkalas!

Ingredienser

4 l jordgubbar
2 l kokt, kallt vatten
30 g vinsyra
3 kg socker

Skölj och rensa jordgubbarna, lägg i en stor kastrull eller i en ren spann. Häll över vattnet, mosa jordgubbarna med ex. en potatisstöt och häll sedan ned vinsyran och rör runt. Låt stå kallt med lock 1-1 1/2 dygn. Sila sedan saften, det tar ett tag, jag pressade även ut det sista ut varje omgång med en stor sked. Häll i sockret och rör tills det smält. Rör sedan saften och skumma av den (ta bort det skum som blir på ytan) varje timme tills saften är klar, då är den färdig att hälla upp på rena, torra flaskor eller frysburkar. Tog mig ca 4 timmar. Njut!!

2 kommentarer:

  1. ohhh det såg inte alls dumt ut!
    fina flaskor också, åhh nu önskar jag att jag hade gjort flädersaft denna sommaren... jaja får ta det nästa..

    SvaraRadera
  2. Hoppas man får smaka....kramar farmor Åsa

    SvaraRadera