torsdag 20 december 2012

Hemmakokt julgröt


Äntligen har vår familj gått från tre personer till fyra - lillasyster föddes den 15 december och är en riktigt liten goding. Men oj vad man glömmer saker fort, som hur mycket en bebis sover under dagarna och hur lite den sover under kvällarna. Förutom att humöret påverkas en del när sömnen minskar drastiskt och att jag mest sitter och ammar hela dagarna känner jag mig ganska ok i kroppen. Lilleman är en stolt storebror som vill pussas, kramas och hjälpa till med sin lillasyster.

Igår hade vi julgröt till kvällsmat och hemmakokt gröt är så gott! Jag har tagit både bild och recept från härliga Linnéas skafferi.

Till 6 portioner risgrynsgröt behöver du:

2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
7-8 dl standardmjölk
1 kanelstång
1 msk strösocker
1 msk smör

Blanda ris, vatten och salt i en gryta som tål att stå i ugnen. Låt koka upp och koka på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Tag av från spisen och blanda i mjölk och kanelstång. Rör om, lägg på locket och ställ in i en 100°C varm ugn i cirka en timme. Rör om en eller två gånger. Blir gröten för tjock, späd med lite mer mjölk, eller om du vill lyxa till det en skvätt grädde. Smaka av den färdiga gröten med lite socker och smör.
Servera den varma gröten med kall mjölk och mald kanel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar