söndag 30 december 2012

Trattkantarellsoppa till Nyårsafton

Bild lånad från Arla.

Godaste förrätten gör man på egenplockade trattkantareller. Denna soppa är en favorit i vår familj och den serverades även på vårt bröllop för snart ett år sedan. Imorgon tar vi med den till goda vänner när vi samlas för att fira in det nya året.

Ingredienser ca 10 port (förrätt)

1-1 1/2 l svamp
0,75 g smör
2 l grönsaksbuljong
1/2 dl konjak eller 1 dl torr sherry
2 dl småhackad lök
2 dl grovrivna morötter
1/2 msk timjan
1,8 msk tomatpuré
4,5 dl creme fraiche
salt, cayennepeppar

Fräs svampen i smöret, koka sedan torr under lock ca 10 min. Koka ihop buljong och sprit, häll över svampen och låt koka i 10 min. Fräs grönsakerna med timjan i smör (ej färg), tillsätt tomatpuré, koka ihop med buljongen och tillsätt sedan fraiche, koka 10 min. Smaka av och krydda! Garnera med färsk timjan och servera gärna med något gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar