fredag 29 april 2011

Vems älskling är du?

Har precis haft gosstund med Lilleman i soffan, efter en eftermiddagsdusch och innan härlig fredagsmiddag med vänner! Jag frågade: vems älskling är du? flera gånger. Fick svaren:
pappas, farfars, morfars, åsas, mormors, lisas, ellas.... Jag som ville höra mammas. Tack för det underbara unge!


torsdag 28 april 2011

Fynd

Det finns många snygga basketkängor, men de flesta som ser fräscha ut är väldigt dyra för att vara barnskor. Dessa som Lilleman har från HM är ett riktigt fynd, röda med snyggt tryck för bara 99 kr! Så prisvärda! Det är säkert inte samma kvalité som de dyra men när man är 2 år växer man väldigt snabbt och dessa kommer vara för små redan till hösten, vilket gör dem till bra ha och släng skor! På tal om skor så drog jag på mig joggingskorna innan och intervallade en runda på 6 km så nu ska jag unna mig en god smörgås, ett glas mjölk och soffhäng resten av kvällen!

onsdag 27 april 2011

Påsktårta

En födelsedag ska alltid firas med en tårta och vad passade bättre på annandag påsk än en smarrig tryffeltårta! Till denna högtid passade det att dekorera med marsipanägg som låg i ett "rede" av vispgrädde. Men likaväl skulle den kunna vara en fullträff på Midsommarafton med massor av skivade jordgubbar! Ja, när som helst egentligen - för god var den!

Botten:
1 1/2 dl mald sötmandel
1 dl ströbröd
3 äggvitor
2 dl socker
Chokladtryffel:
200 g smör
3 dl florsocker
3 äggulor
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
100 g mörk choklad
150 g marsipan
gul karamellfärg
2 dl vispgrädde

Blanda mandel och ströbröd. Vispa äggvitor till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vänd ned mandel och ströbröd, klicka ut smeten i en form med avtagbar botten, lägg först i ett bakplåtspapper. Bred ut och grädde i ugn, 175 grader ca 25 minuter, låt kallna. Rör smör och florsocker smidigt, röd ned ägggulor, kakao och vaniljsocker. Bred ut på bottnen och ställ kallt. Smält chokladen och bred den över tryffeln. Ställ kallt att stelna. Färga marsipanen och forma till små ägg, vänd dem i socker. Garnera tårtan med grädde och marsipanägg.

Gör gärna tårtan dagen innan den ska serveras och sedan dekorera den vid servering!

tisdag 26 april 2011

Kvällsshopping

För ett tag sen fick jag ett presentkort i min mailbox från Nelly. Jag kanske har glömt nämna att när jag var föräldraledig var jag ett tag mästare på nätshopping, numera ligger detta intresse lågt men shoppingsidorna har definitivt inte glömt mig för jag får ständiga påminnelser och presentkort för att locka mig tillbaka. Denna gång tog shoppinglusten överhand och det blev ett par supercoola sneakers till Lilleman med 200 kr rabatt, lovely!

måndag 25 april 2011

Josses Dag

Idag vaknade jag upp av en blöt puss av Lilleman och en liten födelsedagssång av mannen i huset. Att fylla år har sin tjusning, även om åldern inte är något att fira så är dagen extra trevlig. Att sen solen skiner från en klarblå himmel, termometern visar 18 grader i skuggan och hela huset luktar nybakt foccaciabröd gör ju inte det hela sämre!

Jag önskar mig själv en riktigt fin födelsedag!

lördag 23 april 2011

Påskmiddag

Påskafton kommer spenderas med goda vänner och en förhoppningsvis väldigt god middag. Jag ska tillaga Lammstek Agnello marinato från Paolo Robertos recept. Till detta serveras det ugnsrostade nypotatis och morötter blandade med sallad, tomat, fetaost och salladsnötter samt en basilika & vitlökssås. Framåt kvällen blir det Tiramisu!

torsdag 21 april 2011

Påsk

Idag avslutade jag årets hittills varmaste dag med 6 km intervallträning. Känns bra i benen och flåset förbättras för varje runda, jag orkar att jogga längre och längre sträckor innan det blir en stunds gång. Jag börjar rundan med att gå ca 1 km sedan startar intervallerna, ca 5 gånger jogging och 5 gånger gång. Detta känns lagom än så länge men jag hoppas kunna minska gången inom kort. Påskhelgen kommer spenderas med nära och kära, familj och vänner. Det är frukostar, middagar, fikor, besök i sommarstugan, födelsedagsfirande och vi ska även på betesutsläpp med Lilleman, det är ju så otroligt somrigt när korna studsar ut i hagarna - lika lyckliga som de ser ut känner man sig själv!

Så en rikigt HÄRLIG & GLAD PÅSK önskar jag er!

onsdag 20 april 2011

Ananaspaj

Första gången jag serverades en ananaspaj var jag skeptisk, så skeptisk att jag inte ens provade. Andra gången var det i ett mindre sällskap och för att inte verka otrevlig tog jag en liten, minimal bit med lite vispad grädde till och sen dess är jag fast! För det finns få pajer som är så goda som en ananaspaj, både söt och frisk i smaken på samma gång. Man kan servera den med antingen vispad grädde, vaniljsås eller glass.

Ingredienser

Pajskal:
150 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl cream fraiche
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 burkar krossad ananas

Blanda smör, mjöl, socker och bakpulver till en deg och tryck ut den i en pajform modell mindre. Ställ sedan formen kallt i ca 30 minuter. Rör samman ägget, cream fraiche, socker och vaniljsocker. Öppna ananasburkarna och låt dem rinna av lite, tryck gärna ut vätskan mot silen med baksidan av en sked. Blanda ner ananasen i fyllningssmeten. Häll sedan fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 40-50 min. Tills du ser att kanterna är gyllenbruna.

tisdag 19 april 2011

Vårgarderob

Något som saknas i min vårgarderob är ett bra löparset. Jag kör på gamla, utslitna kläder där byxorna funkar bra men tröjorna är antingen för kalla eller för varma. Dessa är just nu på kampanj hos Intersport - kanske kan det bli en födelsedagspresent till mig? Hur eller hur, nu ska jag byta om och ut och intervallträna 5 km!

Muffinsformar

Kalastemat fortsätter och idag kan jag tipsa er om ljuvliga cupcake samt bakformar och picknickpapper som ni kan handla hos Kalasform.
De finns i olika storlekar, färger och mönster. För visst är det så att bakningen blir mycket roligare med fina formar? Till Lillemans 2 -årskalas ska jag beställa formar med Mumintrollet för det är hans favorit!

Coleslaw

Bild lånad från Tasteline.


I helgen bjöd vi bror och flickvän på lördagsmys, en riktig sådan där "man tager vad man haver middag". Jag hittade lite kycklingfilé och karréskivor i frysen, de marinerades och grillades. Till det blev det potatisklyftor i ugn och en god coleslaw.


Ingredienser


500 g Vitkål


2 Morötter


1/2 Rödlök


1 dl Gräddfil


1/4 dl Majonnäs


1 tsk Fransk senap


Salt, Peppar


Riv vitkål, morötter och skiva löken tunt. Blanda med övriga ingredienser och låt dra ett par timmar i kylskåpet!

måndag 18 april 2011

Påsklov

Påsklovet har börjat och det verkar bli en underbar vecka. Solen spred sig in genom rullgardinen imorse och dagen började med nybakade frallor, lyx. Några fönster har blivit putsade utvändigt och fler ska det bli, man får följa solen runt huset. Mellan varven hinner Lilleman och jag med små härliga fikapauser på vår fina bänk vid garaget där solen gassar hela dagen. Det fina cementpäronet fick jag i Mors Dagpresent förra året och det hittar ni på Mairo. Den underbara ståltrådskrukan hittade jag i en affär som låg inbäddad i en trädgårdsgränd i Halmstad förra helgen. Man kan ha den både till blommor, mossa eller varför inte med ett blockljus i.

söndag 17 april 2011

Majblomman - alla barns blomma

Sedan 1907 arbetar Majblomman för att förbättra barns villkor i Sverige. Verksamheten bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor. Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation med 700 lokalföreningar. Deras vision är att alla barn ska få vara med och dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden.
Majblommans hjärtefrågor har starkt stöd bland barn, lärare och föräldrar och i år står tre viktiga frågor i fokus: rätten till fria glasögon, en kostnadsfri skola samt att alla barn ska få ha ett fint sommarlov. Detta gör mig varm i själen och jag uppmanar alla till att stödja majblomman genom att handla av skolbarnen som säljer. Jag fick en liten av min mamma och en krans av mannen i huset!

Äventyr

Att cykla till lekplatsen är en av Lillemans favoriter. Inte nog med att man både får åka cykel och sen leka på lekplatsen, hela vägen dit är ju full av roliga och spännande saker. Först ut är havet, där Lilleman spejar efter båtar och då särskilt "fafas båt". Sedan kommer de svarta fåren och för dem måste mamma sjunga "Bä bä vita lamm" så att de kommer fram och hälsar. Och strax innan lekplatsen är ju kyrkan eller "shyshan" som den även kallas och oj vad den är stor, vit och så har den ju ett torn också! Detta är ett riktigt äventyr för Lilleman!

lördag 16 april 2011

Vårens första joggingtur

Efter en god frukost gav jag mig iväg på vårens första joggingtur, det blev 4 km intervall med mag- och ryggträning efter. Massor av vitsippor kantade stigarna inne i skogen, musiken dunkade i öronen och solen började bryta igenom molnen efter halva vägen. Nu känner jag mig härligt trött i kroppen och väldigt nöjd över att ha börjat jogga igen!

fredag 15 april 2011

Tårtkalas

Om två månader fyller Lilleman 2 år och jag har gått och kikat på denna tårtbok inför hans kalas. Det är en sådan fin bild och ordet kalastårtor får verkligen mig på fall. Där finns något för alla barn (och vuxna), gulliga, läskiga och fantasifulla tårtor och bakelser. Eller vad sägs om en glasstårta med popcorn och kolasås? Kanske inte något jag hade velat ha men säkert hur många barn som helst! I boken finns inte bara recept utan tips och proffsknep som ska få fart på bakandet och göra det smidigt, framförallt i barnfamiljer!

torsdag 14 april 2011

Vårens krukor

Visst är det härligt när man får ta fram alla krukor och börja plantera vårblommor nu när det blivit lite varmare och frosten försvunnit. Sedan länge har jag önskat mig enhetliga krukor runt huset men detta är tyvärr något som inte prioriterats och det verkar inte bli av i år heller då ett bröllop och bröllopsresa nalkas framöver. Men hade jag fått gå och botanisera bland krukorna hade jag gärna valt betong, stora ljusgråa krukor med massa vita och gröna blommor i. Några av krukorna hade gärna fått vara de fina blomformade krukorna från Dixie som är på bilden, finns i olika storlekar!

onsdag 13 april 2011

Onsdagsnöje

Efter en ganska stressig dag på jobbet hämtade jag Lilleman som fått spendera dagen med sin mormor & morfar eftersom de envisa dagisbacillerna vägrar släppa taget om vår lilla familj. I runt 3 månader har vi snörvlat, hostat, haft feber, ont i kroppen, halsen om vartannat, ja ingen kan påstå att det är lätt med de första dagismånaderna! Hur som helst är han trots lite feber och massa hosta en ganska pigg kille som tjatat hela dagen efter att gå ut så när mannen i huset kom hem packade vi ned Lilleman i vagnen och traskade 6 km. Det känns alltid som en börda släppt från axlarna när man tagit sig runt, jag försöker gå minst 5 km -1 mil 4 dagar i veckan sen inte att förglömma cykelrundorna med en 14 kilos klump på pakethållaren. Det känns bra att röra på sig och jag längtar faktiskt efter de stundade joggingrundorna!

måndag 11 april 2011

Tävla om Brudklänning

Jag tävlar om ett presentkort hos Lilly för 20 000 kronor! Tävla du med här!

Farmors Ugnspannkaka

Bild lånad från Servera

I gamla kokböcker finns oftast de godaste recepten, inte alltid så nyttiga men förr lagade man mer med hjärtat och för smaken. I vårt hem försöker jag ta tillvara på alla dessa recept från äldre generationer, laga dem och äta dem och samtidigt känna mig väldigt tacksam för att jag har så himla duktiga matlagare i min familj! För visst bidrar god mat till en glad familj!


Ingredienser


5 koppar mjöl (gammaldags kaffekopp)

3 koppar socker

2-3 rivna, kalla potatis

6-7 ägg

1 tsk potatismjöl

1 tsk bakpulver

2 l röd mjölk

salt, smör


Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl i en plastpåse. Häll mjölk och en skiva smör i en kastrull, koka nästan upp och se till att smörskivan smälter. Vispa sedan i de torra ingredienserna i ägg och sockerblandningen, pressa över potatisen, vispa. Häll sedan i mjölken och blanda försiktigt till jämn smet. Smöra en ugnsplåt, pudra över mjöl, häll i smeten och klicka ut små smörbitar här och där. Grädda cirka en timme i 200 grader. Servera med rårivna morötter och lingon.

söndag 10 april 2011

Lycka är...

... att se sina goda vänner gifta sig i ett färgtema som bruden beskriver som "blåbär i mjölk". ... att få tillbringa två dagar med mannen i huset, prata, äta, sova och gå. ... att komma hem till Lilleman. ♥♥♥

fredag 8 april 2011

Alla väskor är packade

I hallen står alla väskor packade. Lillemans blåa kånken har både packats ned och packats upp ett flertal tillfällen, Lilleman drar fram sina saker för att sen lägga ned dem igen när han stolt konstaterat att de ska till "famo och fafa". Mannen i huset och jag ska nämligen på bröllop i helgen och ska spendera två nätter på hotell, ljuvligt! Även om saknaden redan smugit sig på vet vi ju att Lilleman har det superbra med sin farmor och farfar och då får ångesten lätta lite, för det är inte lätt att lämna sitt barn en helg. Kostym och klänning hänger fint ute i bilen och om en stund beger vi oss iväg för att närvara på goda vänners bröllop, underbart!

torsdag 7 april 2011

Gympaskor på...

Bild lånad från Asics

Äntligen har stresstimmarna efter dagishämtning, klädtvätt, dammsugning, middag och disk övergått i lek, pippsång och träningsdags. Idag knyter jag nämligen på mig mina nya gympaskor och ger mig ut på långpromenad med en god vän. Mitt i vardagen är det för mig lättast att ses med vänner samtidigt som man gör något nyttigt, under en promenad blir det ju både motion, behövligt prat och egentid! Mannen i huset har köpt mig en pulsklocka så när vindarna börjar bli ljumna ska jag låta er följa med på min resa från ovan joggare till förhoppningsvis en medeljoggare (om det finns något sådant)!

onsdag 6 april 2011

Till söta E

Idag är det ingen vanlig dag för idag fyller lillemans söta kusin E 3 år! Hoppas du får en fin dag med massor av uppmärksamhet, presenter och någon god tårta. Lilleman saknar dig och pratar mycket om kusin E, vilket alltid får oss att le. Massor av kramar från oss!

tisdag 5 april 2011

Renskavsgryta

Bild lånad från recept.nu

Efter en lång dag på jobbet vill man gärna att maten ska stå snabbt på middagsbordet. Då är renskav ett utmärkt alternativ, det är bara att plocka fram direkt från frysen och lägga ned i grytan. Gott, nyttigt och enkelt!


Ingredienser ca 4 port


1 pkt renskav


1 lök


3 morötter


champinjoner


2,5-4 dl matlagningsgrädde


salt, svartpeppar & lite ketchup


Bryn renskaven enligt anvisning på förpackning, tillsätt lök och svamp och fräs med en stund. Koka under tiden stavade morötter i lite vatten, häll av vattnet och lägg ned morötterna i grytan. Häll på grädden, krydda och låt puttra ca 10 minuter. Servera med ris och sallad!

måndag 4 april 2011

Premiär

Fick rosor av mannen i huset för ett tag sen, titta och njut!

Välkomna till Josses Rum som är min del av internet där jag vill dela med mig av recept, träning, inspiration och en liten bit av mitt liv. De vackra rosorna har för länge sedan vissnat men med ett kort som minne går det snabbt att fräscha upp minnet av hur mannen i huset kom hem efter en lång jobbhelg med rosor till mig och leksak till lilleman, jag hoppas kunna förmedla vardagen mellan raderna till er! Jag har klurat, fixat och till slut bestämt mig för att jag gillar bloggandet. Efter några prövoveckor är det nu dags för bloggpremiär!