onsdag 31 augusti 2011

Mammas Pannkakor

En vanlig trist onsdageftermiddag blir festlig när man steker massor av pannkakor, vispar lite grädde och gör pannkakstårta med hemlagad björnbärssylt! Lilleman är glad och lycklig - då blir vi föräldrar glada och nöjda. Vanliga dagar förgylls av bus, skratt och lek. Lilleman är nu i en ålder där vi ständigt förundras över allt han kan, helt plötsligt kan han prata hela meningar, helt plötsligt vill han gå på toaletten och på ett ögonblick vill han leka själv i sitt rum med stängd dörr. Vi har det fantastiskt bra!

Ingredienser 4-6 pers

4 dl mjöl
1 dl socker
1/2 tsk salt
8 dl mjölk
3 dl grädde
5-6 ägg

Blanda alla torra ingredienser, vispa ihop med 4 dl mjölk. Vispa i resten av mjölken och grädden och ta sist i äggen. Låt smeten vila en stund. Stek pannkakorna i smör. Serverade med det du tycker är godast!

tisdag 30 augusti 2011

Björnbärssylt

Denna vackra syltburk från Rörstrand hade gärna fått stå i min kyl med den nykokta björnbärssylten i. Lilleman och jag var ute och plockade en liten burk bär för att pröva göra en omgång med sylt. Det luktade ljuvligt i huset så det får bli fler kok innan säsongen är över!



Ingredienser (till en burk sylt)


1/2 l björnbär

1/8 dl vatten

Syltsocker (se angiven mängd)

1/2 vaniljstång


Koka upp bär, vatten, vaniljstång och socker, låt koka ca 2-5 minuter under omrörning. Mosa bären lite och skumma av väl. Häll upp på väl rengjord burk och förslut väl. Låt svalna ute, sätt sedan i kylen.


Tips: skölj av vaniljstången väl och använd igen!

måndag 29 augusti 2011

Ljuvlig Helg

Känslan från helgen håller sig kvar även om jobb och måndag drog igång för att par timmar sedan, det betyder att det varit en bra helg. Fredagskvällen spenderades med Lillemans farmor och farfar, god mat, gott vin och prat bestod kvällen av. På lördagen åkte vi ut i skärgården med goda vänner. Lunch, björnbärsplockning, dopp i havet, fika och avslutningsvis tacomiddag, sovande barn och mycket skratt får sammanfatta den dagen. Igår var vi på loppis, åt god middag hos Lillemans gamlamormor och gamlamorfar och på kvällningen blev det en runda i skogen för att plocka björnbär, att det även fick följa med ett gäng kantareller hem var plus i kanten! Kvällsmaten var då självklar, jag fixade varsin svampomelett, lyx behöver verkligen inte ligga långt bort!

Omelett med Svampstuvning till 2 pers

5 ägg
6 msk vatten
Salt

Ett gäng kantareller
1/2 lök
1 dl matlagningsgrädde
1 msk mjöl
Salt och Vitpeppar

Förväll och bryn kantarellerna med hackad lök. Strö över mjöl och rör ut med grädden, salta och peppra. Stuvningen ska vara fast.
Vispa ihop ägg, vatten och salt. Häll i smord panna, rör i omeletten tills den är krämig. Häll över stuvningen på halva omeletten. Bryn till den hårt ca 1 minut, häll över omeletten på en tallrik och vänd den "torra" sidan över den med stuvning på. Servera med lite persilja!

fredag 26 augusti 2011

Välkommen Fredag



Världens bästa Lilleman är en "jag måste bara..." unge. Vad man än säger till honom svarar han med "jag måste bara...". Idag går denna meningen om och om igen "Jag måste bara plocka svamp mamma", det är jag satt griller i huvudet på honom med allt svampprat. Stora Nalle Puh som han vann på Ölands Djurpark är en ny favorit, helst ska den vara med i sängen, på toaletten och vid matbordet. För en stund sedan hörde jag Lilleman säga "Jag måste bara kela Nalle Puh Mamma" och nog låg han ovanpå nallen när jag tittade in på rummet.


Fredagarna är underbara, jag slutar redan innan lunch så idag hämtade jag Lilleman innan sovdags och när han tog sin tupplur hann jag städa av huset så nu har vi hela eftermiddagen till att vara ute i solen och mysa!

torsdag 25 augusti 2011

Knäckebröd



Varje morgon äter jag knäckebröd till frukosten. Det finns massor av sorter att köpa och vi varierar för att det inte ska bli tråkigt. Häromdagen köpte jag GI-knäckebröd på bageriet och blev så positivt överraskad, helst vill jag äta knäcke till frukost, lunch och middag. Nästa steg får bli att pröva baka eget och då får det bli Leila Lindholms Knäckebröd!


Ingredienser till 24 knäckebröd:

55 dl mjölk

0,50,

5 msk honung

0.50 msk ljus sirap

1 tsk salt

1 tsk fänkålsfrön

1 tsk hel kummin

10 g färsk jäst

2 dl vetemjöl

3 dl fint rågmjöl

7 dl grahamsmjöl
Tips: Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön och svartpeppar så blir det en ännu lyxigare karaktär på brödet.

Gör så här
1. Värm mjölk, honung, sirap, salt och kryddor som har stötts i mortel till max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
3. Tillsätt lite mjöl i taget tills den går ihop och blir en mjuk och elastisk deg. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Låt degen jäsa i bunke under bakduk i cirka 60 minuter.
5. Kavla ut runda super tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.
6. Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till. Låt svalna på brödgaller.

onsdag 24 augusti 2011

Tid för svamp

Under två månader har vi plockat mängder med svamp i min familj men igår var det rent galet! Lillebror kom hem till oss igår kväll med två hela icakassar fulla av trattkantareller, mellan 30-40 liter. Ni kan ana att vi hade lite att göra, även om mamma tog över en kasse och hjälpte oss tog det 3 timmar. Det är härligt att vi nu har fått ihop trattkantareller så det räcker till bröllopet för mannen i huset uttryckte sig så här när det var som jobbigast att rensa "det är en j*kla tur att vi inte är gifta för då hade det blivit skilsmässa!"
Nu ska jag bara plocka och rensa för ren njutning och inte för att jag måste, då är det så mycket trevligare!

När allt var klart igår kväll gjorde jag svampstuvning som vi åt med hembakade GI-knäckebröd.

Ingredienser

Trattkantareller
Lök
Mellangrädde
Mjöl
Salt och Vitpeppar

Förväll och stek svampen, låt den hackade löken fräsa med. Strö över lite mjöl och blanda runt med grädden, krydda och servera!

måndag 22 augusti 2011

Det är ingen vanlig dag...

... för det är mannen i husets födelsedag! Det har vi firat med take away sushi och thaimat efter jobbet, det är en klar hit både hos oss vuxna och Lilleman. Födelsedagstårta hoppade vi över för det hinns inte med mitt i veckan men en härlig fika på klassisk kladdkaka fick det bli, dock hoppade vi hallon och ersatte med nyplockade björnbär, smarrigt! Avslutningsvis blev det träning för både mannen och mig, känns skönt att sitta nyduschad i soffan och njuta av den sista vakna stunden på dygnet.

Finaste bilden är från www.recept.nu


söndag 21 augusti 2011

Ölands Djurpark

Vilken härlig helg vi har haft! Igår åkte vi till Ölands Djurpark, på bilden sitter Lilleman på axlarna och tittar på björnarna som klättrade upp och ned efter varandra i träden. När vi hade gått runt djurparken blev det karusellåkning ett par timmar, Lilleman åkte karusell efter karusell och när vi lämnade området med bilen på eftermiddagen somnade han som en stock! Vi avslutade Ölandsbesöket med god middag på härliga Skansen inne i Färjestaden och besökte även Paradisverkstaden där jag fick tag i ett fat och en ljuslykta!
Kvällen börjar smyga sig på och jag ska snöra på mig löparskorna och ta en runda innan veckan kickar igång imorgon!

onsdag 17 augusti 2011

Förberedelser

Det är ett par månader kvar till vårt vinterbröllop men förberedelserna har börjat. Lokal, kyrka, musik och mat är bestämt. Trattkantareller ingår i bröllopsmiddagen och igår fick jag första påsen av min bror som tagit på sig att plocka alla dessa liter trattkantareller, tacksamt! Efter att ha rensat, delat och förvällt dem har vi nu första påsen av många i frysen.

Planeringen av läsåret går framåt på jobbet och i eftermiddag åker jag iväg på konferens resten av veckan och i helgen ska vi iväg på trevligt familjeäventyr som vi ser fram emot, till Ölands Djurpark!

måndag 15 augusti 2011

Överraskning

Lilleman går på mormor-morfardagis på måndagar och idag när jag hämtade honom efter en ganska rörig dag på jobbet hade han en söt liten påse med tre hallonmuffins med sig hem. Mormor och Lilleman hade bakat på förmiddagen så det blev kvällsfika i köket med tända ljus, mysigt! En liten 8 km motionsrunda på cyklarna blev det innan det var dags för dusch och sängen för Lilleman, nu har lugnet lagt sig i huset och soffan lockar.


Ingredienser


100 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
3 st äggg
0,5 dl filmjölk, eller naturell yoghurt
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 st citron, rivet skal från
100 g hallon

1 Vispa smör och socker vitt och pösigt med elvisp.
2 Vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt filmjölken. Blanda mjölet med bakpulver och rivet citronskal. Tillsätt mjölblandningen under omrörning.
3 Fördela smeten i 8 stora muffinsformar. Fyll dem till 3/4- delar. Tryck ner hallonen litegrann i smeten.
4 Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, cirka 15-20 minuter.

söndag 14 augusti 2011

Hemmaträning




Ikväll blev det en cykelrunda som avslutades med hemmaträning. En pilatesmatta har jag redan och jag roar mig en bra stund på den men jag ska även införskaffa mig en pilatesboll och ett träningsband för att kunna variera och utöka min hemmaträning. Det är dags att komma igång på allvar efter en härligt lat sommar.

Vinbärsrutor


Sista semesterdagen har börjat, Lilleman och jag njuter av lugn och ro innan vardagen kickstartar imorgon. Till kaffet ikväll blir det nybakta vinbärsrutor som är helt fantastiskt goda!

Ingredienser ca 35 st

3 ägg
4 dl socker
150 g smält smör
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 dl färska vinbär
smör och bakplåtspapper till form 20 * 35 cm

Vispa upp ägg och socker till en pösig äggtoddy. Tillsätt avsvalnat smör, mjöl och vaniljsocker. Klä formen och smörj lätt. Bred ut smeten och jämna till. Strö över vonbären och grädda på nedersta falsen i 200 grader ca 15-20 minuter tillskakan fått färg och känns fast. Låt den svalna, stjälp sedan upp den och skär i bitar!
Tips: går utmärkt med blåbär, hallon eller blandade bär.

onsdag 10 augusti 2011

Sommarens sista dagar



Vi njuter av sommarens sista dagar. Spontan korvgrillning med vänner, fotbollsmatch med nybakade kanelbullar, bad i lilla poolen, soffmys framför en film och mycket annat. Jag har även hunnit med att jobba ett par timmar inför nästa vecka, kändes bra att ha en överblick på skrivbordet och Lilleman fick under tiden gå på äventyr med sin mormor och morfar. Överlycklig berättade han sedan om att de varit i kyrkan, uppe på ett vattentorn och myst i tält, det gör mammahjärtat varmt!

måndag 8 augusti 2011

Skänk en timlön

Lisa Larsons "Världens barnfigurer" står på vår byrå i sovrummet, de påminner mig dagligen om att alla är lika värda och har samma rättigheter och att man så gott man kan hjälper de man kan hjälpa. Afrikas horn har drabbats av den värsta torkan på 60 år. 12 miljoner människor lider av svält och tiotusentals är dagligen på flykt desperata efter mat, vatten och sjukvård. Bilderna som visas på tidningarnas webbsidor får mitt hjärta att kramas ihop och ögonen tåras. Idag skänker jag en timlön, jag hoppas ni gör detsamma!

Skogens guld

Sommaren känns förbi nu när mannen i huset börjat jobba, jag och Lilleman har ytterligare en vecka kvar på hemmaplan men det känns som vindarna vänt och det är dags för jobb, dagis och vardag igen. Förmiddagen har spenderats i stora svampskogen och 10 liter svamp kom med hem, det är fantastiskt med alla dessa gula kantareller men om det tar 2 timmar att plocka dem så är det 4 timmars rensning som gäller och det är inte lika roligt.


söndag 7 augusti 2011

Isa Form

Isa Form firar 5 år som butik på webben. Isa gör alldeles underbara personliga tavlor i olika kategorier, bland annat för nykläckta små bebisar, lyckligt nygifta par, motiv som passar i kök och mycket annat. Gå in och kolla på www.isa.nu.

lördag 6 augusti 2011

Leilas fantastiska Kladdkakemuffins



För några timmar sedan kom vi hem från sommarstugan vid havet där solen lyst från blå himmel hela veckan. Tvättmaskinen rullar, dammsugaren har kört ett varv och mannen i huset är ute och klipper gräset. Ikväll kommer familjen ut till oss för att äta tillsammans på öns restaurang och efter vankas det kaffe och ljuvliga kladdkakemuffins från www.recept.nu på vår inglasade altan.


Ingredienser


2 st ekologiska ägg

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

0.5 dl matolja

1 dl ljus sirap

2 dl vetemjöl

1 dl kakao av god kavlitet

1 tsk bakpulver

1 st nypa salt

100 g mörk kvalitetschoklad 70%

Vispgrädde och färska bär till garnering


1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.
8. Garnera med en klick lättvispad grädde och färska bär.


Idag (just nu) mina vänner är det exakt 5 månader och 18 minuters tills jag och mannen i huset ska gå uppför altargången och säga JA till varandra och äktenskap, spännande!

måndag 1 augusti 2011

Sommardag

Imorse fick jag och mannen en härlig sovmorgon, Lilleman ville prompt stanna hos sin mormor och morfar igår kväll så vi fick åka hem utan honom. Rabatterna blev rensade och vi cyklade en sen kvällsrunda på över en mil, härligt! När vi hämtade Lilleman idag sken solen från klarblå himmel så det blev en tur med båten och fikakorgen som var full av frallor, kanelbullar och frukt var tom när vi kom hem. Imorgon åker vi ut till sommarhuset med bryggan och havet nedanför knuten och hoppas på soliga dagar resten av semestern!