onsdag 7 september 2011

Kålpudding

Häromdagen upptäckte jag att jag hade massor av kål i grönsakslådan. Kål är gott till och i det mesta, igår hade jag det i en korv stroganoff och idag ska jag laga kålpudding. Både dessa rätter är perfekta frysrätter, det vill säga att frysa i portionsburkar för dagar när tiden inte räcker till. Bild och recept är hämtat från Arla, som har väldigt enkla och trevliga recept.

Ingredienser

800 g vitkål
25 g Arla smör
1-2 msk sirap
1/2 tsk salt
1 dl vatten

1/2 dl rundkornigt ris eller 1 1/2 dl kokt ris
1 gul lök
1 msk Arla smör
300 g blandfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
1 dl Arla Ko mjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 200º. Koka riset enligt anvisning på förpackningen, låt svalna. Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i bitar. Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar. Ringla över sirap och salta, fräs lite till. Lägg ihop all kål i stekpannan och häll på vattnet. Låt koka tills vattnet kokat bort. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna. Blanda riset med lök, färs, kryddor, ägg och mjölk. Lägg hälften av kålen i botten på en smord ugnssäker form. Bred ut färsen och lägg på resten av kålen. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.

Servera kålpuddingen med kokt potatis och rårörda lingon.

3 kommentarer:

  1. Gjorde det idag, dock blev allt sent och det har varit en kaosig dag så jag har alldeles nyss fått i mig lite kvällsmat.
    Nästa gång tänkte jag pröva matTinas recept.
    Kram

    SvaraRadera
  2. då får du lägga ut det så får jag pröva med =), ja du kaosdagar finns det gott om. heltid och dagislämning/hämtning sliter!! stor kram

    SvaraRadera
  3. Tack för inspirationen till kvällens middag!! Ha det gott!

    SvaraRadera